Home > Voor ouders > Wetenschappelijk onderzoek

Wat is wetenschappelijk onderzoek?                 PET-scan

 

Als ouder wilt u maar één ding; dat uw kind gezond is. Het liefst beschermd u het tegen iedere vorm van pijn of ziekte. Helaas kan dat niet altijd en worden sommige kinderen ziek. Wanneer dat het geval is, dan wilt u graag dat de artsen uw kind een goede behandeling kunnen geven.

 


Waarom is wetenschappelijk onderzoek nodig?

Voor goede medische zorg voor kinderen is wetenschappelijk onderzoek nodig. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken of een nieuw medicijn goed bij kinderen werkt en wat de bijwerkingen zijn. Dat wordt eerst in het lab getest en uiteindelijk ook bij kinderen zelf. 


En waarom bij kinderen?

Het is belangrijk dat er onderzoek bij kinderen wordt gedaan, en niet alleen bij volwassen. De resultaten bij volwassenen kunnen namelijk niet altijd zomaar worden vertaald naar kinderen. Kinderen zijn geen ‘kleine volwassenen’. Hun lichaam en stofwisseling werkt anders. Bovendien komen sommige ziekten alleen bij kinderen voor.
 

Verschil tussen wetenschappelijk en diagnostisch onderzoek

Er bestaan twee soorten onderzoek: diagnostisch/klinisch onderzoek en wetenschappelijk onderzoek.

Diagnostisch of klinisch onderzoeklichamelijk onderzoek

Wanneer een kind naar de huisarts of het ziekenhuis gaat vanwege gezondheidsklachten, wordt er onderzoek gedaan om te kijken wat er aan de hand is. Dit heet diagnostisch onderzoek of klinisch onderzoek. Het doel hiervan is om het kind beter te maken.

Wetenschappelijk onderzoek

Het doel van wetenschappelijk onderzoek is om nieuwe dingen te leren. Om bijvoorbeeld betere behandelingen voor een ziekte te vinden, meer over een ziekte te weten komen, of te kijken hoe we bepaalde ziektes beter kunnen opsporen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft in principe geen direct gezondheidsvoordeel voor het kind. Het is vrijwillig om aan onderzoek deel te nemen: wel of niet meedoen heeft geen invloed op hoe de dokter met je omgaat.