Home > Voor kinderen > Ervaringen van andere kinderen

ervaringen van kinderenErvaringen van kinderen

Sommige kinderen vinden het fijn om te weten hoe andere kinderen het vonden om mee te doen aan onderzoek. Wij hebben aan verschillende kinderen gevraagd hoe ze de onderzoeken vonden, en dan vooral hoe vervelend ze het vonden. Klik hieronder op het onderzoek waar je meer over wilt weten.

Allergietest

Wat is een allergietest?

Een allergietest is een test die laat zien of je ergens allergisch voor bent, bijvoorbeeld voor honden of een bepaald soort fruit. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan. Wij hebben kinderen gevraagd die een allergietest op hun huid hebben gekregen. Er worden dan druppels op je arm gedaan. In elke druppel zit een stofje (bijv. gras of appel). Als er een rood bultje op je arm komt op de plek waar de druppel heeft gezeten, dan ben je waarschijnlijk allergisch voor dat stofje.

Wat vinden kinderen van een allergietest?

De meeste kinderen vinden het niet erg om een allergietest te krijgen. Sommige kinderen zijn een beetje zenuwachtig van tevoren, omdat ze niet zo goed weten wat er gaat gebeuren of omdat ze het spannend vinden of ze ergens allergisch voor zijn. Een deel van de kinderen vindt de allergietest een beetje pijn doen; dat komt vooral door de druppeltjes die op je arm worden gebracht of wanneer je ergens allergisch voor bent en je een klein bultje op je arm krijgt.

Bloedprikken

Wat is bloedprikken?

Bij bloedprikken wordt er met een dunne naald een beetje bloed uit je arm gehaald. Met het bloed kan de onderzoeker zien hoe gezond je bent. Er is speciale zalf die ervoor zorgt dat je bijna niets van het onderzoek voelt.

 

 

 


Wat vinden kinderen van bloedprikken?

Alle kinderen reageren anders op bloedprikken. De meeste kinderen vinden dat bloedprikken een klein beetje pijn doet en vervelend is, maar gelukkig niet zoveel. Ook zijn ze meestal een beetje zenuwachtig voordat er bloed wordt afgenomen.

Echo

Wat is een echo?

Bij een echo wordt er met een speciaal apparaat gekeken hoe je lichaam er van binnen uitziet. Dit doen ze op een blote huid. Aan het apparaat zit een scherm waarop de onderzoeker kan kijken. De echo wordt gemaakt in een kamer waar het donker is. De kinderen die wij hierover hebben gevraagd hoe zij het vonden, hebben een echo van hun buik of hart gekregen. Een echo duurt meestal tussen de 10 en 30 minuten.

Wat vinden kinderen van een echo?

De meeste kinderen vinden een echo niet zo erg. Omdat je een tijdje stil moet liggen, vindt de helft van de kinderen de echo best saai. Op het apparaat zit een speciale gel om goede beelden te maken. Deze gel kan best koud aanvoelen.

Longfunctietest

Wat is een longfunctietest?

Met een longfunctietest meet de onderzoeker hoeveel lucht je maximaal kunt inademen en uitademen. Hiervoor moet je door een mondstuk ademen (dat lijkt op een mondstuk van een snorkel bij het duiken). Dit mondstuk is aangesloten op een computer. Je krijgt een neusklem op je neus om er voor te zorgen dat je door je mond ademt. Het onderzoek duurt ongeveer 30-45 minuten.


Wat vinden kinderen van een longfunctietest?

De meest kinderen vinden een longfunctietest niet zo erg om te doen. De meeste kinderen vinden het onderzoek wel wat vervelend, vooral omdat het mondstuk niet zo lekker zit. Een longfunctietest kan best even kan duren, daarom vinden veel kinderen het wel saai.

MRI-scan

Wat is een MRI-scan?

Een MRI is een groot apparaat waarbij je in een kleine tunnel ligt. Met een MRI-scan kunnen foto’s worden gemaakt van hoe je lichaam er van binnen uit ziet. Om goede foto’s te kunnen maken, is het belangrijk om stil te liggen. Een MRI duurt meestal tussen een half uur en een uur. Een MRI-apparaat is een hele grote magneet. Je mag daarom niet je sleutels meenemen, een bril op hebben of een horloge of oorbellen aan hebben. Het apparaat maakt best wel wat lawaai, daarom krijg je speciale oordoppen op. Soms kan je tijdens het onderzoek naar muziek luisteren of naar een film kijken.                                                      

Wat vinden kinderen van een MRI-scan?

Een MRI-scan vinden veel kinderen van tevoren best spannend, omdat het een groot apparaat is dat veel lawaai maakt. Gelukkig doet het geen pijn vinden de meeste kinderen. Omdat het best even duurt, kan het zijn dat je het wat saai vindt of er moe van wordt. 

Wangslijmvliestest

Wat is een wangslijmvliestest?

Bij een wangslijmvliestest nemen ze met een soort tandenborsteltje wat slijm af van de binnenkant van je wangen. Dit voel je wel, maar doet geen pijn.

 

 

 


Wat vinden kinderen van een wangslijmvliestest?

Bijna niemand vindt het erg om een wangslijmvliestest te krijgen en het doet geen pijn.