Home > Voor kinderen > Wat is wetenschappelijk onderzoek?

Wat is wetenschappelijk onderzoek?
Bloedprikken

Door wetenschappelijk onderzoek te doen, leren dokters nieuwe dingen over:

  • hoe het lichaam van gezonde kinderen werkt
  • wat er mis is wanneer je ziek bent
  • welk medicijnen goed werken
  • hoe je die medicijnen moet gebruiken

Zo kunnen we beter begrijpen hoe we zieke kinderen beter kunnen maken.

Hoe werkt het precies?

Om dat uit te leggen hebben we samen met kinderen en jongeren een strip gemaakt. Hoe we dit hebben gedaan, kun je lezen in de samenvatting voor kinderen en jongeren van het verslag van dit project.

Anne en de groene neuzengriep

In de strip leggen we uit wat wetenschappelijk onderzoek precies is en welke soorten er zijn. Ook staat er uitleg over belangrijke dingen waar je mee te maken kan krijgen in een onderzoek. Bijvoorbeeld wat bijwerkingen zijn, of dat je mag stoppen als je dat wilt. Deze informatie kan je helpen bij het beslissen of je mee wilt doen met een onderzoek. 

Ga naar de strip "Anne en de groene neuzengriep"

Verschillende soorten

Er zijn veel verschillende soorten wetenschappelijk onderzoek. Het kan zijn dat je een vragenlijst moet invullen, of juist dat je medicijnen krijgt. Misschien ga je wel in een groot apparaat, zoals een MRI-scanner (daarmee kun je in het lichaam kijken). Of gaan ze een buisje met jouw bloed gebruiken. 

Elk onderzoek is verschillend. Soms duurt een onderzoek heel kort, bijvoorbeeld als je één keer naar het ziekenhuis moet. Soms duurt het maanden, bijvoorbeeld als je medicijnen gaat gebruiken.

Ook verschilt het per onderzoek of je het vervelend vindt of juist niet. Sommige dingen zijn minder prettig dan andere. En het kan ook zijn dat jij iets niet fijn vindt, terwijl een ander dat prima vindt. 

Jouw onderzoek, jouw keuze

De dokter of onderzoeker legt aan jou uit wat er precies gaat gebeuren, of het vervelend is en hoeveel tijd dat kost. Je krijgt deze informatie ook op papier mee naar huis. Zo kan je er goed over nadenken voordat je beslist. Op de pagina 'jouw rechten' kun je meer lezen over wie er mag kiezen en wat jouw rechten zijn.

Naar pagina "Jouw rechten"

Het is natuurlijk belangrijk dat jij begrijpelijke informatie krijgt. Daarom hebben we samen met kinderen en jongeren een model gemaakt. Met dit model kunnen onderzoekers zelf begrijpelijke informatie kunnen maken voor jou. Je kunt hierover lezen in het verslag van het project, en de samenvatting daarvan vind je hier.